Een eigen vrachtwagen als ondernemer

Als beginnend ondernemer kom je al snel in aanraking met de vraag of het aanschaffen van een vrachtwagen een verstandige keuze is. Waarschijnlijk leg je dagelijks een flink aantal kilometers af om bij de klant te komen, toch blijft het kopen van vrachtwagens een grote investering en ook na de aanschaf zal een vrachtwagen je flink wat geld gaan kosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, mogelijke reparatie en onderhoudskosten, diesel. 

Toch heb je, zeker als ondernemer, verschillende mogelijkheden waarmee je de kosten zo laag mogelijk kan houden. Dit hangt natuurlijk erg af van de situatie waarin je je op dat moment bevindt.

Huren, leasen of kopen?

Een van de overwegingen die gemaakt moeten worden is de keuze tussen het huren, leasen of kopen van een vrachtwagen. Aan alle opties zitten voor- en nadelen. Het ligt geheel aan je eigen situatie welke optie voor jou het goedkoopst zal uitpakken. Eerst zullen we het verschil tussen huren en leasen nog even duidelijk maken. Het verschil tussen deze twee is niet zo heel groot, het voornaamste verschil is dat iemand die huurt nooit eigenaar zal worden van het gehuurde. Bij een leaseovereenkomst zitten vaak interessante regelingen voor het uiteindelijk aanschaffen van bijvoorbeeld de vrachtwagen die je leaset voor een bepaalde periode.

Een aantal belangrijke punten om in overweging te nemen voordat je de keuze maakt uit deze drie opties zijn de volgende:

·     Gebruik je de vrachtwagen dagelijks?

·     Hoeveel kilometer leg je gemiddeld af per week?

·     Hoe is je financiële situatie op dit moment?

Dit zijn een aantal vragen die je jezelf vooraf kunt stellen. Deze zullen je helpen de juiste keuzes te maken aan de hand van de voor en nadelen die deze verschillende methoden hebben.  

Is een gebruikte vrachtwagen ook een optie?

Gebruikte vrachtwagens bieden een interessante optie voor ondernemers die kosten willen besparen bij de aanschaf van een vrachtwagen. Door te kiezen voor een gebruikte vrachtwagen kun je aanzienlijk besparen op de aankoopprijs, terwijl de vrachtwagen nog steeds betrouwbaar en geschikt is voor je bedrijfsactiviteiten. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de staat van de vrachtwagen en eventuele onderhouds- en reparatiegeschiedenis voordat je een beslissing neemt. Door slim te investeren in een gebruikte vrachtwagen kun je de kosten beheersen en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van een eigen vrachtwagen voor je onderneming.