Voertuigcriminaliteit: Vermijd de aankoop gestolen auto

Check het kenteken van een tweedehands auto of motor voordat je overgaat tot koop. Een kentekenchecker controleert bij de politie en de RDW of een auto gestolen is. Dat kun je zelf simpel en snel doen. Je hoeft alleen maar het kenteken in de checker in te voeren. Vervolgens krijg je te zien of de auto als gestolen geregistreerd staat. Daarbovenop krijg je nog allemaal andere interessante gegevens te zien over het model dat je wilt kopen. Als je een tweedehands auto gaat kopen buiten een autodealer om dan is het altijd verstandig om eerst te checken of hij niet gestolen is. Door het kopen van een gestolen auto kun je zelf ook in de problemen komen. Bovendien help je criminelen een handje mee wanneer je gestolen waren van hen koopt. Daar wil je natuurlijk niet aan meedoen en daarom is het uitvoeren van een kentekencheck de verstandige keuze.

Gestolen auto’s in Nederland

In Nederland worden er relatief gezien niet zo heel veel auto’s gestolen. Er zit een dalende lijn in het aantal gestolen auto’s, motoren, busjes en vrachtwagens als je de getallen van elk jaar naast elkaar zet. Toch worden er elk jaar nog duizenden voertuigen als gestolen opgegeven. De kans dat je een auto van een onrechtmatige eigenaar koopt is daarom altijd nog aanwezig. Vooral als je buiten de traditionele autohandelaar om gaat om een tweedehands auto te kopen. Dat is uiteraard de manier waarop criminelen van hun gestolen voertuigen af willen komen. Om zeker te zijn van een eerlijke deal doe je er daarom goed aan om een kentekencheck uit te voeren. Op die manier weet je zeker dat jij niet bijdraagt aan criminaliteit in ons land. Bovendien kom je veel te weten over een auto zodat je een inschatting kan maken van de waarde van een auto.

De kentekenchecker registreert een auto als gestolen

Het spreekt voor zich dat je een voertuig niet moet kopen als deze als gestolen geregistreerd staat. Zoals gezegd help je criminelen daar een handje bij. Bovendien ben je zelf ook strafbaar als je in het bezit bent van een gestolen auto. Dat is al zo als je niet weet als hij gestolen is. Het wordt alleen maar erger als je de auto toch koopt terwijl je van tevoren wist dat hij gestolen was. In plaats van tot koop over te gaan doe je er verstandig aan om de politie in te schakelen.

Een kentekencheck heeft nog veel meer voordelen

Het uitvoeren van een kentekencheck geeft je veel informatie over het voertuig dat jij op het oog hebt. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zeker weet dat jouw toekomstige bolide niet gestolen is. Daarbovenop krijg je gegevens over de specificaties van een auto. Bijvoorbeeld welk bouwjaar een auto heeft. Dat is uiteraard erg belangrijk voor de waarde van een auto. Verder kun je het gewicht van een auto zien, worden de accessoires en specificatie van een auto weergegeven en kom je meer te weten over de vorige eigenaars van de auto. Met het uitvoeren van een kentekencheck help je jezelf om betere deals te maken.