Waarom moet ik mijn motorolie verversen? 

Waarom moet ik mijn motorolie verversen?

Motorolie is nodig om alle onderdelen van de motor van een auto soepel te laten lopen. Motorolie vermindert het brandstofgebruik, waardoor motoronderdelen minder snel slijten. Zonder deze olie kunnen motoronderdelen dus beschadigd raken, waardoor er uiteindelijk motorschade kan ontstaan. Om schade te voorkomen, is het erg belangrijk dat motorolie op tijd gemeten, aangevuld en ververst wordt. Hoe werkt dat?

Welke motorolie heb ik nodig?

Om erachter te komen welke motorolie je nodig hebt, moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste, op de viscositeit van de olie. Viscositeit verwijst naar de stroperigheid van de olie, aangeduid met termen als 5w30, 5w40, 0w30 of 15w30. Je kunt altijd de benodigde viscositeit vinden in de handleiding van je voertuig. Als er meer dan één aanbevolen waarde in staat, wordt aangeraden om 5w30 te gebruiken als je lange afstanden rijdt, en 5w40 als je korte afstanden rijdt.

Ten tweede is het belangrijk om op de ACEA-specificatie van je voertuig te letten, deze onderscheidt 3 soorten personenauto’s: de A-serie is van toepassing op benzine motoren, de B-serie op dieselmotoren, en de C-serie op personenauto’s met een katalysator.

Het makkelijkst is om online je kenteken in te vullen, waardoor het automatisch checkt welke motorolie je nodig hebt. Hierna hoef je alleen nog zelf te kiezen welk merk en welke hoeveelheid je nodig hebt. Zo heb je binnen enkele momenten de juiste motorolie gevonden!
Wanneer moet motorolie ververst worden?
Motorolie kan vervuild raken doordat het vuil en roestdeeltjes meeneemt bij het afnemen van hitte van de motor. Als de motorolie vervuild is, moet deze worden ververst. Het verschilt een beetje wanneer motorolie precies ververst moet worden. Als vuistregel geldt dat je na 15.000 of, in sommige gevallen, 30.000 gereden kilometers de motorolie moet vervangen. Als er weinig gereden wordt, is het voldoende om de motorolie één keer per jaar te vervangen. Voorkom hoge reparatiekosten door tijdig je motorolie te verversen!