Wat moet je weten over bestelauto verzekeren

We zijn een kooplustig volkje en hebben daarom nogal eens wat te vervoeren. Zie hier de reden dat je zoveel bestelauto’s op de weg ziet, nog afgezien van de zakelijke bestelauto’s. Wat voor elke andere auto ook geldt is dat bestelauto verzekeren verplicht is, wettelijk verplicht. 

Ook handig voor de honden

Je hebt nog wel eens wat te vervoeren en besluit op een mooie dag een bestelauto te kopen. Dat lijkt je wel zo gemakkelijk. En dat is het ook. Dak koop je er een bestelauto bij, ook handig voor de honden. Dan moet je de bestelauto nog verzekeren. Voor de bestelauto verzekeren wordt een aparte verzekering afgesloten die los staat van de autoverzekering die je al hebt lopen. Dat heeft wel invloed op de schadevrije jaren die je met de auto hebt opgebouwd.

De bestelauto hoort er al heel lang helemaal bij

De bestelauto is een vanzelfsprekendheid geworden de Nederlandse wegen. We zijn eraan gewend geraakt. Vaak is de auto in de praktijk niet groot genoeg om alles maar te kunnen vervoeren. Dan is een bestelauto een oplossing. Mensen met honden kopen ook niet zelden een bestelauto om zo de auto gevrijwaard te houden van haren en modder. Kortom, we kijken niet meer op van een bestelauto op de weg. Net als voor de gewone auto geldt, moet je ook de bestelauto verzekeren. Dat is verplicht. De bestelauto verzekeren kan net als de auto op drie verschillende manieren, drie basisverzekeringen. Daarnaast kun je de verzekering verder aanvullen. Er kan maatwerk geboden worden bij bestelauto verzekeren. 

Bestelauto verzekeren: WA verzekering is verplicht

De WA verzekering wordt ook wel de verplichte verzekering genoemd. Het is de kleinste verzekering met slechts een geringe dekking, want als je door jouw toedoen betrokken bent bij een aanrijding dan dekt de verzekering alleen de schade die jij hebt veroorzaakt aan anderen. De eigen schade dus niet. Dat moet je zelf maar herstellen. Uit de eigen portemonnee dus. Een WA verzekering wordt doorgaans afgesloten voor bestelauto’s die tien jaar of ouder zijn. Bestelauto verzekeren met de verplichte WA verzekering is de goedkoopst mogelijke verzekering.

Met de WA+ beperkt casco worden doorgaans bestelauto’s van vijf tot tien jaar verzekerd

Al veel uitgebreider is de beperkt casco verzekering. Deze verzekering wordt ook wel eens WA+ beperkt casco verzekering genoemd. Je hebt nu meer dekking, en doorgaans wordt deze verzekering gebruikt door mensen met een bestelauto die tussen de vijf en tien jaar oud is. Wat nu gedekt wordt door de verzekering? De schade die opgelopen wordt als gevolg van een brand bijvoorbeeld, net als storm en hagelschade, diefstal, ruitbreuk en joyriding. Nee, ook nu wordt de schade die door jouw toedoen is veroorzaakt aan anderen niet vergoed. Die schade wordt wel vergoed als je kiest voor de WA+ volledig casco verzekering. Deze verzekering wordt vaak de allrisk verzekering genoemd. In principe heb je nu dezelfde dekking als geldt voor de beperkt casco verzekering. Daar komt dus de eigen schade nu bij, net als dat je nu verzekerd bent tegen de gevolgen van vandalisme. Je bestelauto verzekeren op deze manier is de duurste manier van verzekeren. Het is echter ook de meest uitgebreide van de beschikbare basisverzekeringen.

Je bestelauto verzekeren kan online al in vijf minuutjes

Net als voor de gewone auto geldt dat er tal van aanvullende verzekeringen af te sluiten zijn. Zo heb je een bestelauto verzekering die je inzittenden verzekerd en de schade die zij lijden als gevolg van een ongeval. Voorts kun je je bij laten verzekeren om verzekerd te zijn van pechhulp en is ook de rechtsbijstandverzekering een optie. Een simpele aanrijding of klein ongelukje kan uitmonden in een langlopend conflict. Dat kan zover gaan dat je zelfs juridische expertise nodig hebt. Dat krijg je dus met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Je bestelauto verzekeren is maatwerk geworden. Niet voor niets worden meer en meer bestelautoverzekeringen heel simpel online afgesloten. Dat kan in vijf minuten. Je vult je kenteken in, kiest het pakket dat je wilt en eventuele aanvullende verzekeringen. Je checkt de ingevulde gegevens nog een keer en geeft akkoord. De verzekering is geregeld. Een kind kan de was doen. 

Voor de meeste mensen draait het op de hoogte van de premie

De hoogte van de premie dan. Voor veel mensen het belangrijkste onderwerp. Hoe lager, hoe beter. Dat adagium geldt nou eenmaal in ons land. Daarmee laten mensen weten dat ze vooral verzekerd zijn omdat dit moet. Jammer, want zo is het niet. Een verzekering is er vooral voor jezelf. Hoe sta je ervoor als je een ongeval veroorzaakt in een onverzekerde bestelauto. Dit kan grote invloed hebben op je leven, je financiën en zelfs op je werk. Bestelauto verzekeren doe je dus voor jezelf. Niet om te voorkomen dat de politie je een bon uitschrijft.

In december switchen veel mensen van verzekeraar

In december is het overstap maand tegenwoordig. Miljoenen mensen gaan hun verzekeringen dan vergelijken. Dat doen ze vaak in de hoop dat ze elders goedkoper kunnen. Want bij de vergelijkingen die in december uitgevoerd worden, speelt de prijs per maand de hoofdrol. Te veel mensen stappen over alleen op basis van de prijs. Het zou echter verstandiger zijn om je bestelauto te verzekeren bij de verzekeraar die de beste prijs, kwaliteitsverhouding biedt. Die een totaalpakket biedt dat bij jou en jouw situatie past. Met alleen maar kijken naar de premie, doe je de verzekeraars tekort. 

Het aantal schadevrije jaren

Overigens is de premie die je betaalt vrijwel altijd verschillend. De premie komt doorgaans tot stand op basis van de leeftijd en dagwaarde van de bestelauto en vooral op basis van het aantal schadevrije jaren. Als je een auto hebt en je koopt er een bestelauto bij? Dan kun je niet de schadevrije jaren voor de auto gebruiken. Je begint dan principe gewoon op 0. Verder speelt de leeftijd een rol bij de hoogte van de premie. Beginnende chauffeurs betalen altijd meer premie, zoals dat ook geldt voor mensen die al op leeftijd zijn. Beide groepen hebben een grotere kans om schade te veroorzaken, zo is berekend.