De grootste voordelen van elektrisch rijden

laadpaal

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan kom je voor een flink aantal keuzes te staan. Allereerst moet je bepalen of je op brandstof of elektriciteit wilt rijden. Je kunt voor een combinatie van beide kiezen (hybride), maar toch neigen steeds meer mensen naar een volledig elektrische auto. Niet gek dat deze auto’s de laatste jaren steeds meer verkocht worden. Twijfel je nog of elektrisch rijden iets voor jou is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de grootste voordelen van elektrisch rijden op een rijtje. 

1. Beter voor het milieu

Een brandstofauto stoot CO2 uit en dat is slecht voor het milieu. Dit is de voornaamste reden dat steeds meer mensen overstappen van een brandstofauto naar een elektrische auto. Aangezien elektrische auto’s op stroom rijden, stoten ze geen schadelijke stoffen uit. Ruil je jouw brandstofauto in voor een elektrische auto? Dan draag je een steentje bij aan een beter milieu.

2. Goedkoper rijden

De aankoopprijs van een elektrische auto ligt fors hoger dan die van een brandstofauto. Daarom is niet iedereen er happig op om over te stappen naar elektrisch rijden. Als je zonnepanelen op jouw dak hebt liggen, is een overstap wel degelijk interessant. Je bent dan namelijk niet meer afhankelijk van een openbare laadpaal, maar je kunt jouw auto laden op eigen zonnepanelen. Wanneer je dit wilt, moet je wel een laadpaal aan huis installeren. Je kunt jouw elektrische auto in dat geval helemaal gratis opladen. Je wekt de stroom immers zelf op, waardoor je volledig zelfvoorzienend bent. Bovendien ben je niet afhankelijk van de beschikbare plaatsen, iets wat bij een openbare laadpaal wel het geval is.

3. Lage onderhoudskosten

Een derde voordeel van elektrisch rijden is dat de onderhoudskosten aanzienlijk lager zijn dan bij een brandstofauto. Dit komt doordat het voertuig is uitgerust met een elektromotor. In tegenstelling tot de motor in een brandstofauto heeft een elektromotor veel minder bewegende onderdelen. Dit maakt dat de kans op slijtage een stuk minder groot is. Kies je voor elektrisch rijden? Dan bespaar je dus ook (flink) op de onderhoudskosten.

Win altijd advies in voordat je de knoop doorhakt

De overstap van rijden op brandstof naar elektrisch rijden kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Daarom is dit geen keuze die je van de ene op de andere dag maakt. Vind je het lastig om in te schatten of elektrisch rijden voor jou een goede keuze is? Laat je dan adviseren door een specialist op dit gebied, zoals Laadkompas. Zo’n specialist kan jou alles vertellen over het opladen van een elektrische auto en de mogelijkheden die hierbij komen kijken. Hierdoor kun je uiteindelijk bepalen of elektrisch rijden al dan niet iets voor jou is.