Zo kies je de beste garagedeur uit

Garagedeur

Voor veel mensen is de auto een kostbaar bezit. Daarom gebruiken autoliefhebbers vaak de garage om een auto tegen weersinvloeden en diefstal te beschermen. Maar de keuze in garagedeuren is groot, dus welke garagedeur kun je het beste kiezen? In dit artikel proberen we je daar een zo goed mogelijk antwoord op te geven, door een aantal populaire garagedeuren te bespreken en de voor- en nadelen per deur te benoemen.

Openslaande garagedeuren

Een openslaande garagedeur bestaat uit twee deurbladen die onafhankelijk van elkaar geopend kunnen worden. Daardoor kun je snel de garage in om alvast in je auto te stappen terwijl de garagedeuren verder open gaan. Het nadeel van dit type deur, is dat ze naar buiten toe openklappen. Dat betekent dat je voor de garage voldoende vrije ruimte moet houden en bij het inparkeren voldoende afstand van de deuren moet houden, om te voorkomen dat een van de deurbladen je auto beschadigd.

Openslaande garagedeuren worden vaak in een houten uitvoering geleverd en zijn daardoor relatief gezien duur in aanschaf. Daartegenover staat dat je qua design een schitterende garagedeur krijgt, die bovendien met diverse motieven leverbaar is.

Sectionale garagedeuren

Sectionaaldeuren zijn vandaag de dag de meest gangbare garagedeuren (bekijk hier diverse uitvoeringen van sectionaaldeuren). Een sectionale garagedeur is uit geïsoleerde deurpanelen opgebouwd die tijdens het openen naar binnen toe kantelen en onder het plafond in de garage worden gehangen. Daardoor loop je niet het risico dat je auto tijdens het openen van de deur beschadigd raakt. De bediening is standaard elektrisch, dus tijdens het inparkeren hoef je de auto niet uit. Wel zo fijn, zeker als het regent!

Garage roldeuren

Roldeuren bieden dezelfde voordelen als sectionale garagedeuren. Het verschil zit hem in de panelen waaruit de deur is opgebouwd. De panelen zijn namelijk smaller en worden tijdens het openen recht boven de opening van de garage in een opbergsysteem opgerold. Ook zijn de panelen niet standaard van isolatiemateriaal voorzien, zoals bij de populaire polynorm roldeuren het geval is. Duurdere modellen van het merk Hörmann zijn daarentegen wel geïsoleerd.

Het grote voordeel hiervan is dat je het plafond in de garage vrij houdt om spullen in op te slaan. Met een garage roldeur benut je de ruimte in de garage dus optimaal, terwijl je van dezelfde voordelen van een sectionale garagedeur geniet. De enige overweging die je voor jezelf moet maken, is of je het opbergsysteem dat boven de opening van je garage komt te hangen mooi vindt. Vind je dat niet? Dan kun je beter voor een sectionale garagedeur kiezen.

Garage kanteldeuren

Garagedeur

Garage kanteldeuren zijn de klassieke deuren die vroeger bij vrijwel iedere nieuwbouwwoning standaard in de garage werden geplaatst. Het deurblad bestaat uit één geheel en kantelt tijdens het openen naar buiten toe. Daardoor is het, net zoals bij openslaande garagedeuren, van belang dat je tijdens het inparkeren van de auto voldoende afstand van de deur bewaard.

Een ander belangrijk punt is dat de meeste kanteldeuren niet geïsoleerd zijn, waardoor het in de garage al snel koud en tochtig kan aanvoelen. Nu is dit als je garage alleen voor het parkeren van de auto gebruikt geen probleem. Gebruik je de garage ook om aan je auto te sleutelen? Dan is kou en tocht niet prettig en is een geïsoleerde garagedeur een betere keus.

Probeer de verschillende deuren uit

Hoewel je aan de hand van dit artikel in hoofdlijnen een beeld kunt krijgen van een aantal populaire garagedeuren en wat de voor- en nadelen per deursoort zijn, is het aan te raden om bij een garagedeur specialist langs te gaan om de verschillende soorten garagedeuren in het echt te zien en qua bediening uit te proberen. Zo kun je al snel voor jezelf vaststellen welke garagedeur je het beste kunt kiezen. Succes met de oriëntatie en de aankoop!